Uutiset

Otsikko Aika Toimittaja
SuunnistusNetin uudet sivut avattu! 20.02.2014 10:02:32 Kimmo Vilska
Vuokatin vaarat 11.07.2013 22:03:28 Kimmo Vilska
Ensimmäiset maailmanmestaruudet jakoon 08.07.2013 11:46:41 Kimmo Vilska
Matthias Merz hakee jälleen menestystä 03.07.2013 15:04:09 Kimmo Vilska
Joukkueenjohtajana kotikisoista kotikisoihin 01.07.2013 16:00:11 Kimmo Vilska

15.01.2011 22:13:00 Kimmo VilskaSprinttimaajoukkueen taival jatkuu

Sprinttimaajoukkue jatkoi historian ensimmäistä leiriä lauantaina Espoossa. Vuorossa oli tiukkaa analyysia, talvisprinttiä, voimaa ja yllätysvieraita. SuunnistusNet oli tuomassa sprinttiharjoitukseen median painetta. Perjantain halliharjoituksen jälkeen sprinttimaajoukkueen leirillä ruvettiin todenteolla pääsemään asiaan. Perjantai-illan palaveri käsitteli vielä projektin yleisiä asioita ja suunnitelmia, mutta lauantaiaamuna urheilijat alkoivat työskennellä lajin teorian kanssa tosissaan.

-Olemme valmentajaporukalla erotelleet kahdeksan osa-aluetta, joista urheilijat valitsevat ne mihin haluavat satsata. Osa-alueet ovat sprinttisuunnistajan fyysinen harjoittelu, sprintin arvokilpailuun valmistautuminen, sprinttikisojen / ratojen erityispiirteet, sprinttisuunnistajan henkinen harjoittelu, sprintin suunnistustekniikka, sprintin erikoistreenit, sprinttisuorituksen analysointi ja "Pois ne sekunnit!"suorituksen sujuvuus, sprinttimaajoukkueen vastuuvalmentaja Harri Koski selvittää.

-Urheilijoiden valinnat painottuivat fyysiseen valmennukseen, suunnistustekniikkaan, erikoisharjoitteisiin sekä henkiseen valmennukseen. Fyysinen puoli onkin aika luonnollinen lähtökohta aloittaa tässä vaiheessa projektia.

Kosken mukaan pitää muistaa, että projektin päätavoite on Vuokatin kisat, joten painotukset voivat vielä paljonkin vaihdella. Luonnollisesti kaikkia osa-alueita ei muutenkaan voi kerrallaan kehittää. Projektin yksi päämäärä on saada yhdessä selvitettyä eri osa-alueiden ominaispiirteet ja miten niihin voidaan vaikuttaa. Asioita ei tuoda valmentajien suunnalta valmiiksi pureskeltuina vaan leireillä pyritään yhdessä analysoimaan ja työstämään pakettia kuntoon.

Hässäkät ja ADT

Aamupäivällä Antti Harju oli laatinut sprinttereiden purtavaksi Otaniemeen kaksi kahden kilometrin rataa. http://www.suunnistus.net/programpics/ne... Ratojen idea oli tarjota heti alkuun lyhyitä säksätysvälejä, joilla yleensä ratamestarit pyrkivät luomaan kilpailijoille painetta, sillä näillä väleillä ei kerkeä lukea rataa eteenpäin eikä tekemään pitkien välien reitinvalintoja. Tämän jälkeen tarjoiltiinkin pari pidempää reitinvalintaväliä, joiden jälkeen oli uuden lyhyiden välien hässäkän vuoro. Rata loppui pariin pidempään ja selkeämpään väliin. Harjun mukaan harjoituksen tavoitteena oli pyrkiä selvittämään, minkä tyylinen osa sopii kenellekin suunnistajista. Väliaikoja analysoitiin juuri näiden neljän osion jälkeen, jotta saatiin selville, kuka hallitsee alkuhässäkät, kuka takoo pitkät välit koviten ja kuka jaksaa parhaiten puristaa lopussa. Miesten puolella kummankin radan nopein oli Tuomas Kari ja naisissa Minna Kauppi.Harjoituksen jälkeen Antidopingtoimikunta osoitti myös oman kiinnostuksensa suunnistajia kohtaan ottamalla yllätystestiin leirin varsinaiset maajoukkuesuunnistajat Minna Kaupin, Merja Rantasen, Anni-Maija Fincken, Pasi Ikosen, Vesa Taanilan ja Tuomas Tervon. Kun kuusikko oli saanut näytteet annettua, astui estradille viime vuoden maailman cupin finaalin kiitelty ratamestari Sami Vähänen. Vähänen kertoi sprinttiradan suunnittelusta Keski-Euroopassa (ks. http://rajamaenrykmentti.fi/geneve/genev... ). Päivän toisena harjoitteena oli puolestaan Jari Ikäheimosen vetämä voima- ja juoksutekniikkaosio EsportArenalla.

Tervo satsaa yhä enemmän

Flunssasta treenikuntoon toipunut Tuomas Tervo on ollut parin viime vuoden ajan Suomen ykkösmiessprintteri ja samalla niitä harvoja, jotka lajiin ovat hieman normaalia enemmän satsanneet. Nyt Tervo on siviilipuolella uuden haasteen edessä, sillä opinnot lennonjohtajaksi alkoivat tällä viikolla. Muutoksen vuoksi sprinttimaajoukkue viikonloppuleireineen sopii Tervolle tähän saumaan hyvin.

-Leiritys sopii hyvin, koska opinnot eivät anna mahdollisuutta olla viikkoja leireillä. Tänä vuonna on muutenkin tarkoitus satsata entistä enemmän sprinttiin, sillä MM-kisojen metsäsuunnistuksen maastot eivät sovi minulle yhtään. Lisäksi opintojen takia en pysty harjoittelemaan niin paljon määrää kuin aikaisemmin ja tämän vuoksi harjoitteluni tulee olemaan erityisen tehopainoitteista, Tervo kertoo.

Entisessä opinahjossaan Jyväskylän Liikuntatieteellisessä Tervo kerkesi vääntää harjoitustyönä sprinttisuunnistuksen lajianalyysin. Näin ollen valmentajaryhmän tuomat 8 ominaisuutta olivat osittain tuttuja.

-Eiköhän lajianalyysini ollut yhtenä lähdeteoksena. Itse valitsin painotuskohteiksi sekunnit pois-osion, sprintin erikoisharjoitteet, arvokisoihin valmistautumisen ja sprinttiratojen erikoispiirteet. Koen tämän uuden ryhmän positiivisena asiana, sillä itse ei asioita kyllä tulisi näin tiukasti pohdittua, Tervo miettii.

Kommentit

Sprinttimiehen mietteitä

birdie 17.01.2011 17:18:18 Sairastelujen takia lerin väliin jättänyt Mäksä pohtii sprinttisuunnistuksen kiemuroita blogissaan:
http://www.tuomomakela.com/juttu/214/rei...

hienoa palvelua 15.01.2011 23:26:27 Nämä sprinttiraportit on kyllä hyviä. Ja powerpointeissa riittää harrastelijallekin ihmettelemistä, kun ei koko ajan viitsi hiihtää.
O-tarvel