Viestiliigan neljäs osakilpailu päättyi MS Parman ja TP:n juhliin

Kauhavan Wisa järjesti Lakeuden viestin juuri Fin5-viikon alla. Yhdessä Lapuan Virkiän kanssa Jukolan viestin järjestelyoikeuden vuodelle 2023 saanut Wisa oli valinnut kilpailukeskukseksi Mäenpään hiihtokeskuksen, joka sijaitsi mainion Fränty-Seekerin nimellä kulkevan maaston kupeessa. Maasto sopi samalla mainioksi malliharjoitukseksi niin alkaville WUOC-kisoille ja Fin5-viikoille ja antoi osviittaa myös tulevan Jukolan viestin maaston suhteen.

Kisakeskus oli näyttävä.

Kauhavan Wisa oli pohjalaisseurana ilmeisesti päättänyt näyttää, kuinka niitä kisoja järjestetään, sillä paikalle saapuvia odotti kaunis kisakeskus, johon tapahtuman rakenteet olivat tyylillä ja taiten tehty. Lähtöään odotteleva kilpailija olisi voinut halutessaan viilentää itseään järvessä ennen lähtöä. Joku saattoi muistella syksyisen SM-viestin mutapeltoa, mutta tällä kertaa tuskin kaiholla.

Pääasia oli kuitenkin Kauhavalla viestiliigan pisteet, joista saatiin tiukka taistelu aikaan niin miehissä, kuin naisissakin.

Avaus Rastikarhujen Kaskisen näytöstä

Naisten viesti lähti käyntiin Rastikarhujen Mira Kaskisen komennossa. Kakkosrastia koukanneen Kaskisen karkumatka alkoi kolmannelta rastilta ja ainoastaan Paimion Rastin nuori Milja Väätäinen pystyi seuraamaan lähietäisyydeltä. Takana kulki kolmikko MS Parma, Hiisirasti ja TuS, joista viimeksi mainittu tuli muiden mukana väärälle hajonnalle seitsemännellä rastilla jäädäkseen siten ryhmästä. Takaa tullut Koovee nappasi TuS:in kiinni, mutta ero kärkeen venähti vielä lopussa molemmilla lisää.

Loppuradan putkiosuudella Kaskinen karkasi lopullisesti Paimion Väätäjältä ja erot vaihdossa vaikuttivat ratkaisevan isoilta takaa tulleisiin MS Parman ja Paimion takana.

1 Rastikarhut (3) 34:39 Mira Kaskinen 34:39
2 Paimion Rasti (2) +2:27 Milja Väätäjä 37:07
3 MS Parma (1) +3:37 Jannina Gustafsson 38:17
4 Hiisirasti (5) +3:44 Ekaterina Vlasova 38:23
5 Koovee (4) +7:07 Reetta Lakanen 41:46

Toinen osuus alusti MS Parman ja Paimion Rastin kaksintaistelun

Toisella osuudella Rastikarhujen Laura Jakobson ei kuitenkaan pystynyt karkumatkaa pitämään, vaan takaa tulleet Paimion Emma Silvennoinen ja MS Parman Tiia Istolahti siirtyivät toisella rastilla komentopaikalle kärkeen. Kaksikon takana Kooveen Marjo Taanila suunnisti myös varmasti samaa vauhtia ohittaen Hiisirastin. Vaihdossa tilanne vastasi Viestiliigan pistetaulukkoa MS Parman johtaessa vain 12 sekunnilla Paimiota. Takana erot Rastikarhuihin ja Kooveen joukkueeseen olivat revähtäneet reilummaksi., mutta voitosta saatiin tiukka taisto ankkureiden välille.

1 MS Parma (1) 1:14:13 Tiia Istolahti 35:56
2 Paimion Rasti (2) +12 Emma Silvennoinen 37:17
3 Rastikarhut (3) +2:32 Laura Jakobsson 42:05
4 Koovee (4) +5:17 Marjo Taanila 37:44

Ankkureilla vaihteleva taisto loppuun saakka

Ankkurit etenivät maastossa varmasti  MS Parman Tuulia Vibergin kasvattaessa johtoa pikkuhiljaa PR:n Saara Norrgranniin, kunnes seiskarastin hajonnalla Tuulian kiertäessä väärän lipun kautta kaksikko oli yhdessä. Taaempana Rastikarhujen nuorella ankkurilla oli haasteita alun hajontojen kanssa ja varmasti edennyt Kooveen Karoliina Ukskoski nosti joukkueensa jo kolmannelle sijalle.

Lopussa saatiin mielenkiintoinen taistelu voitosta, kun ensin Viberg koukkasi rastia 10 ja Paimio pääsi pienelle karkumatkalle ja näytti vievän voiton, mutta Norgrann ohitti rastin 12 ihan vierestä ja osat vaihtuivat uudelleen. Viberg sai suunnistaa rauhassa maaliin ja MS Parma saalisti täydet 100 pistettä,  Paimion Rastin ottaessa kakkospisteen ja Koovee sijoittui kolmanneksi.

1 MS Parma (1) 1:50:30 Tuulia Viberg 36:17
2 Paimion Rasti (2) +31 Saara Norrgrann 36:36
3 Koovee (4) +6:17 Karoliina Ukskoski 37:16
4 Hiisirasti (5) +16:36 Natalia Efimova 38:50
5 Kangasala SK (7) +18:40 Evely Kaasiku 41:02

Miesten viestissä suosikit vahvoilla joukkueilla

Miehissä etukäteen vahvoilla joukkueilla olivat liikkeellä Tampereen Pyrintö, Ikaalisten Nouseva Voima, Vaajakosken Terä sekä Koovee, mutta ei varmasti Paimiokaan pisteittä aikonut jäädä.

Aloituksessa miehet lähtivät tiiviinä ryhmänä ensimmäisille hajonnoille, mutta tulosten kannalta ratkaisujen ensimmäinen näytös nähtiin jo toisella rastilla. Koko kärkiryhmä leimasi samalla lipulla, mutta muutama heistä väärällä hajonnalla. Hylätyksi tulivat Koovee, Nouski 3 ja LS-37.

Alku eteni Terän Aki Saaren komennossa, mutta puolessa välissä lyhyemmän hajonnan ja paremman reitinvalinnan avulla TP:n severi Kymäläinen siirtyi kärkeen. Lopussa vielä Nouskin Aleksi Karppinen nousi Terän ohi toiseksi, mutta suosikkijoukkeet saivat hyvän alun kisalle lukuunottamatta Kooveen hylkäystä.

Pääryhmä jäi kärjestä reilun pari minuuttia ja siinä oli mukana Paimion aloittajana takavuosien mestari Pasi Ikonen.

1 Tampereen Pyrintö (102) 35:11 Severi Kymäläinen 35:11
2 Ikaalisten Nouseva-Voima (109) +7 Aleksi Karppinen 35:18
3 Vaajakosken Terä (106) +28 Aki Saari 35:39
4 Tampereen Pyrintö 2 (105) +2:05 Tobia Pezzati 37:16
5 Kokkolan Suunnistajat (126) +2:08 Toni-Antti Viitasaari 37:19
6 Espoon Suunta (116) +2:09 Lari Pernu 37:20

Kärkikolmikko erottui toisella osuudella

Toisella osuudella ei suurempaa dramatiikkaa nähty, sillä kärkikolmikko eteni välillä yhdessä ja välillä pienillä eroilla omat hajontansa poimien. Vaihdon lähestyessä Terän Toni Saaren ja Nouskin Eetu Savolaisen vauhti oli liikaa Pyrinnön Aleksi Sorsalle ja kaksikon kaula Sorsaan kasvoi +1:12. Vaihtoon Saari sai puristettua seitsemän sekunnin eron Savolaiseen. Muut joukkueet olivat jääneet kärkikolmikosta ratkaisevasti.

1 Vaajakosken Terä (106) 1:09:37 Toni Saari 33:57
2 Ikaalisten Nouseva-Voima (109) +5 Eetu Savolainen 34:24
3 Tampereen Pyrintö (102) +1:12 Aleksi Sorsa 35:38

Ankkuriosuus kaksinkamppailu Knuutilan ja Runesonin välillä

Ankkuriosuudella TP:n Johan Runesson lähti raivoisaan takaa-ajoon ja kavensi eron nopeasti noin puoleen minuuttiin kärjessä suunnistaneeseen IkNV:n Mikko Knuutilaan. Terän Juha Sorvisto käväsi lyhemmän hajonnan turvin kärjessä, mutta antautui Knuutilalle reitinvalinnalla kuutosrastille ja samalla joutui TP:n kiinni ajamaksi.

Kärkikaksikon välinen ero pysyi samana, kunnes mainiossa fyysisessä vireessä edennyt Knuutila ajoi rastilla 11 hiukan sivuun ja Runesson kaappasi kärkipaikan. Knuutila kuitenkin pystyi pitämään Terän Sorviston takanaan, vaikka eroa jäi vain alle puoliminuuttia. Maaliviiva ylitettiin siten järjestyksessä TP, IkNV ja Terä.

1 Tampereen Pyrintö (102) 1:47:01 Johan Runesson 36:12
2 Ikaalisten Nouseva-Voima (109) +47 Mikko Knuuttila 38:06
3 Vaajakosken Terä (106) +1:10 Juha Sorvisto 38:34

Järjestäjälle kiitettävät palerit

Viestiliigan konsepti 35 minuutin keskimatkan radoilla osoittautui onnistuneeksi. Kärkitaistelu oli tasainen ja kova, mutta kevyemmällä kalustolla varustetut joukkueet joutuivat raskaassa hellekelissä antautumaan enemmän. Kauhavan Wisa keräsi pisteet kotiin niin kisakeskuksella, maastovalinnalla kuin myös ratamestarityöllä. Myös kisakeskuksen palvelut olivat kohdallaan ja Wisa olisi selvinnyt puhtain paperein suuremmistakin järjestelyistä.

Tulokset

TV-lähetys

Pistetilanne naisissa

Pistetilanne naisissa

By | 2018-07-15T16:00:28+00:00 15.07.2018 14:50|Categories: uutiset|Kommentit pois päältä artikkelissa Viestiliigan neljäs osakilpailu päättyi MS Parman ja TP:n juhliin
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com