Suunnistaminen on mahtava urheilulaji, joka kehittää sekä fyysistä kuntoa että päättely- ja keskittymiskykyä, sekä luonnollisesti myös suuntavaistoa. Parasta tässä urheilulajissa kuitenkin on monelle se, että sitä pääsee harrastamaan keskellä luontoa, joko lähimetsissä tai oikeastaan missä tahansa päin maailmaa. Suunnistus on globaali urheilulaji ja esimerkiksi karttojen merkinnät ovat yhdenmukaiset joka puolella maailmaa, joten osaat lukea suunnistuskarttaa yhtä hyvin Suomessa kuin Kiinassakin.
Suunnistus ei ole ainoastaan metsässä juoksemista, vaan lajeja on olemassa muutamia erilaisia. Perinteisen, kävellen/juosten tapahtuvan suunnistuksen lisäksi on olemassa myös esimerkiksi pyöräsuunnistus, hiihtosuunnistus ja tarkkuussunnistus.
Hiihtosuunnistus
Kuten arvata saattaa, hiihtosuunnistusta harrastetaan suksilla. Maastossa liikkuminen tapahtuu karttaan merkittyjä hiihtouria pitkin, jotka ovat sekä erilevyisiä, että eritasoisia. Suunnistajan tehtävänä on valita reittinsä kartalta ja kiertää karttaan merkityt rastit numerojärjestyksessä. Rastit löytyvät hiihtourien varrelta.
Hiihtosuunnistuksessa reitin valintaan vaikuttavat esimerkiksi maaston korkeuserot sekä urien kunto/hiihtokelpoisuus. Urille ei ole tehty perinteisiä latuja ja hiihtotyyli on vapaa. Hiihtosuunnistus sopii kaikille, mutta huipputasolla kyseessä on vaativa laji, jossa tarvitaan kestävyyttä, hyvää fyysistä kuntoa sekä nopeaa päätöksentekoa. Suksilla on päästävä eteenpäin ketterästi, sillä reittien varrella on useita nopeita käännöksiä ja suunnanvaihtoja kapeilla urilla. Harrastusmielessä hiihtosuunnistus toki sopii kenelle tahansa!
Miten kartan lukeminen sitten onnistuu hiihtäessä? Tämän helpottamiseksi suunnistajilla on rintaan kiinnitettävä karttateline, johon kartta kiinnitetään. Karttaa voidaan pyörittää täten maaston kanssa samansuuntaisesti.
Vaikka laji ei vielä ole saanutkaan suurta mediahuomiota, järjestetään jo pelkästään Suomessa hiihtosuunnistuskilpailuja joka vuosi noin 30-50 kappaletta. Pääosa näistä kilpailuista järjestetään hiihtokeskuksissa. Hiihtosuunnistuksen MM-kisat järjestetään kahden vuoden välein, seuraavana kerran vuonna 2023. Vuoden 2021 kisat järjestettiin Viron Käärikussa.
Pyöräsuunnistus
Pyöräsuunnistuksessa rasteja etsitään nimensä mukaisesti pyörällä. Pyöräsuunnistuksessa rasteilta toiselle liikkuminen tapahtuu kartalle merkittyjä reittejä pitkin, tai polkuja pitkin. Suomessa polulta poikkeaminen on sallittua ja tämä on huomioitu ratojen luomisessa siten, että luonnon kulumisen haittoja vältetään.
Tämä suunnistuksen muoto on erityisen vauhdikas ja se sopii kaikenikäisille ja -tasoisille harrastajille, jotka nauttivat luonnossa urheilemisesta ja itsensä haastamisesta. Pyörällä eteneminen tarjoaa vauhdikkaamman vaihtoehdon perinteiselle suunnistukselle ja suunnistuselementti taas tuo perinteiseen maastopyöräilyyn lisää viihdettä ja jännitystä.
Lajin varusteisiin lukeutuvat maastopyörä, kypärä ja karttateline. Kypärä on pakollinen varuste kilpailuissa ja karttateline kiinnitetään pyörän ohjaustankoon. Jos sinua kiinnostaa kokeilla pyöräsuunnistusta, löytyy kuntorasteja useilta eri paikkakunnilta. Kaikki mitä tarvitset pyöräsuunnistukseen, on maastopyörä ja kypärä. Jos sinulta löytyvät nämä, hallitset todennäköisesti jo maastopyöräilyn perusteet, joka riittää harrastuksen aloittamiseksi suunnistuksen perustaitojen lisäksi. Kuntorasteille voi osallistua ilman ennakkoilmoittautumista, mutta kartasta peritään pieni maksu. Voit halutessasi osallistua kuntorasteille myös ilman ajanottoa.
Tarkkuussuunnistus
Tarkkuussuunnistus on kaikista suunnistuksen muodoista helpoin aloittaa ja sitä voivat harrastaa kaikki – ikään, sukupuoleen tai liikuntakykyyn katsomatta. Kaikki voivat harrastaa ja kilpailla samassa sarjassa, sillä tässä suunnistuksen lajissa ei mitata fyysistä suoritusta, vaan sen sijaan tarkkuussuunnistus perustuu päättelytehtäviin.
Tarkkuussunnistuksessa rastit on sijoitettu helppokulkuisten urien varrelle, kuten polkujen ja teiden varsille. Tästä syystä myös liikuntarajoitteiset pääsevät tasapuolisesti osallistumaan. Laji soveltuukin kaikenlaisilla harrastajille ja on erinomainen harjoitus myös lapsille. Monille tarkkuussuunnistus onkin tuttua koulun liikuntatunneilta.
Tarkkuussuunnistuksessa rataa ei merkitä maastoon, vaan suunnistajien on osattava suunnistaa aina seuraavalle rastille kulku-uria pitkin. Reitiltä ei siis poiketa missään vaiheessa, vaan suunnistaja siirtyy rastilta toiselle reittiä pitkin. Rastille saapuessaan suunnistajan pitää päätellä, mikä 2-5:stä rastilipusta vastaa sitä, joka omaan karttaan on merkitty.
Joissain tapauksissa kartta voi sisältää myös niin sanotun nollarastin, jossa yksikään lipuista ei ole oikeassa paikassa. Rata sisältää myös aikarasteja, joissa kilpailijan tulee olla mahdollisimman nopea.
Mitä tarkkuussunnistukseen siis tarvitsee? Kaikki mitä tarvitset, on ulkoiluvaatteet ja kompassi. Kuten sanottu, tämä laji sopii kaikille ja on mahtava tapa päästä nauttimaan luonnosta ja kehittää samalla mm. omaa päättelykykyä. Suunnistajat saavat liikkua vapaasti ja reitit ovat soveliaat myös esimerkiksi pyörätuoleille.
Tarkkussuunnistuksessa radan pituus on noin 1-3 kilometriä. Kilpailijoille on määritelty jokin maksimiaika, jonka aikana rata tulee kiertää – yleensä 1-3 tuntia. Tarkkuussunnistuksesta löytyy myös toinen kilpailumuoto nimeltä tempo, joka sisältää ainoastaan aikarastin tyyppisiä tehtäviä ja perustuu siten nopeuteen.