Skip to content
Orienteering

Suunnistamisen 10 parasta terveysetua

Suunnistaminen tarjoaa monia etuja, mutta sen suurin vetovoima on hauskanpito luonnon helmassa! On mahtavaa kävellä ja juosta metsillä ja pelloilla kompassilla ja kartalla aseistettuna. Tässä jännittävässä jahdissa kilpailijoiden on käytettävä navigointitaitojaan ja löytää tiensä pisteestä toiseen monipuolisessa ja tuntemattomassa maastossa voittaakseen. Jos pidät kilpailemisesta, on olemassa monia eri ikäluokkien ja taitotason ryhmiä, joihin voit halutessasi liittyä. Tässä ovat Samir Becic ja Health Fitness Revolution -tiimin suunnistuksen 10 parasta terveyshyötyä.

Luo tasapainon mielen ja kehon välille:

Suunnistuksen perimmäisenä ideana on löytää tasapaino henkisen ja fyysisen rasituksen välillä, tietää kuinka nopeasti voit edetä, jotta voit samalla edelleen tulkita ympäröivää maastoa ja suorittaa reitin onnistuneesti.

Orienteering

Opettaa itseluottamusta:

Suunnistajat oppivat olemaan itsenäisiä, koska suurin osa suunnistamisesta on yksilöllistä, ja jopa joukkueversioissa joukkuetoverit harjoittelevat yleensä yksilöllisesti parantamaan ja olemaan parempia joukkuetovereita.

Terävöittää päätöksentekotaitoja:

Taidot kehittyvät suunnistaessa ongelmanratkaisujen avulla kunkin rastin löytämiseksi. Päätöksenteko on ensiarvoisen tärkeää: pitäisikö minun mennä vasemmalle vai oikealle? Pitäisikö minun kiivetä tuolle mäelle vai mennä sen ohi? Nämä jatkuvasti syntyvät päätökset vaativat enemmän ajattelua kuin nopeita reaktioita tai vaistoja; siksi suunnistusta kutsutaan ajattelulajiksi.

Opettaa ajattelemaan ja toimimaan paineen alla:

Päätöksiä tehdään jatkuvasti kilpailupaineessa ja lisääntyvässä uupumuksessa, mikä auttaa kilpailijoita pärjäämään henkisesti paremmin muissa stressaavissa tilanteissa arkielämässä.

Lisää kuntotasoa:

Useimmat suunnistusmaastot ovat melko mäkisiä ja karuja, tarjoten täydellisen ympäristön sekä suunnistajille että muille urheilijoille vahvan sydämen, vahvojen jalkojen ja vahvojen keuhkojen kehittämiseksi.

Lisää sydän- ja verisuonikapasiteettia:

Suunnistus vaatii kävelyä, lenkkeilyä ja patikointia, joiden terveyseduista kirjoitimme. Kaikki nämä kolme toimintaa lisäävät aerobista kapasiteettia ja kardiovaskulaarista voimaa.

Luonnosta nauttiminen:

Ei ole mitään rauhoittavampaa kuin olla luonnossa. Kirjoitimme luonnossa rentoutumisen terveysvaikutuksista – ulkona liikkuminen on hyödyllistä mm. kehon D-vitamiinitasolle ja raikkaalla ilmalla on useita muitakin terveysvaikutuksia.

Lisää itsetuntoa:

Vaatii rohkeutta, kestävyyttä ja henkistä lujuutta päästä liikkumaan eteenpäin tuntemattomien alueiden läpi, etenkin tuntemattomassa maastossa ja metsissä. Joka kerta, kun ihminen eksyy ja löytää tiensä uudelleen, itsetunto kasvaa.

Voi olla erittäin hyödyllinen ja jopa pelastaa hengen:

hengenpelastava

Tämä urheilu opettaa itseluottamusta ja maastossa liikkumista jopa siihen pisteeseen, jossa se voi pelastaa ihmishenkiä. Suunnistajat hankkivat taitoja ja tekniikoita navigoidakseen maastossa ja päästäkseen määränpäähänsä joka kerta.

Tule osaksi yhteisöä:

Suunnistusyhteisö on loistava tapa sosialisoitua kilpailun aikana. Vaikka kyseessä on yksinäinen urheilulaji, kilpailijoiden keskuudessa syntyy uusia ystävyyksiä niin ennen tapahtumia kuin niiden jälkeenkin.

Voidaan harrastaa missä tahansa maailmanlaajuisesti:

Yhdysvaltain suunnistusliiton mukaan suunnistusta voidaan harrastaa missä tahansa, missä kartan voi tehdä tai hankkia – ”luokkahuoneiden, koulupihojen, kaupunkipuistojen, kaupunkialueiden, asuinalueiden, katujen, osavaltioiden ja kansallispuistojen sekä erämaiden alueilla. Vielä parempi, voit suunnistaa omassa yhteisössäsi, kaikkialla Yhdysvalloissa ja kaikkialla maailmassa.

maailmanlaajuisesti

Suunnistuskartan symbolit ja niiden värit ovat Kansainvälisen suunnistusliiton (IOF) hyväksymiä, ja niitä noudatetaan ympäri maailmaa (esimerkiksi sininen tarkoittaa vettä). Siksi, jos otat suunnistuskartan Kiinasta tai Venäjältä, sinun ei tarvitse ymmärtää kiinaa tai venäjää ymmärtääksesi karttaa tarpeeksi hyvin voidaksesi suunnistaa kartan avulla.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *