Skip to content
suunnistamiseen

Top 8 vinkkiä suunnistamiseen

Suunnistelu voi olla vaarallista, jos et tiedä mitä olet tekemässä, joten tutustu aloittelijavinkkeihimme turvallisen aloituksen takaamiseksi.
Ennen kaikkea muista vauhdittaa itseäsi, kun olet suunnistamassa. On erittäin houkuttelevaa mennä “tasaiseksi” kilpailun ensimmäisessä osassa, mutta älä unohda, että sinulla on vielä useita tarkistuspisteitä edessäsi, joten säästät energiaa.

Hanki vinkkejä suunnistusasiantuntijoilta

Orientoinnin aloittamiseen on monia kattavia opaskirjoja, jotka sisältävät harjoitteluvinkkejä, kuinka valmistautua henkisesti ja fyysisesti sekä ravitsemusneuvoja. Kirjojen lisäksi suunnistustapahtumat näkyvät yhä enemmän lehdissä ja televisiossa, ja hyödyllisiä kilpailuvinkkejä voi saada kilpailuasiantuntijoiden haastatteluista.

Osallistu suunnistusharjoitteluun tai viikonloppuna

orienteering training

Monet suunnistusklubit pitävät harjoituspäiviä tai viikonloppuja auttaakseen ihmisiä, jotka ovat vasta aloittamassa suunnistamista. Nämä tapahtumat keskittyvät kaikkiin suuntautumisen osa-alueisiin, koulutuksesta ja ravitsemuksesta kilpailujen valmisteluun ja kilpailustrategioihin.

Harjoittele suunnistusnavigointiasi

Käytä jonkin aikaa kartanlukemisen ja navigoinnin harjoittamiseen ennen kilpailuun osallistumista. Useimmissa suunnistustapahtumissa käytetään joko 1: 15000 tai 1: 10000 mittakaavakarttoja. Nämä kartat ovat erittäin yksityiskohtaisia, mutta sinun tulisi harjoitella navigointia niiden kanssa ennen ensimmäiseen tapahtumaan osallistumista. Tämä auttaa paitsi tottua eri mittakaavaan myös erilaisiin karttamerkkeihin, joita suunnistuskartat käyttävät!

Ohita muut suunnistuskilpailijat

orienteering experts

Kun aloitat suunnistamisen ensimmäisen kerran, voi olla erittäin houkuttelevaa seurata muita kilpailijoita, mutta tämä voittaa kokonaan koko kilpailun tavoitteen ja saatat päätyä seuraamaan henkilöä, joka on joko kadonnut tai on sinulle täysin eri tapahtumassa. Opi käyttämään itseluottamusta ja seuraamaan omaa reittiäsi.

Muuttokoulutus

Muuttaminen (tarkalleen missä olet kadonneen jälkeen) on taide sinänsä, ja käytettävissä on useita menetelmiä maastotyypistä riippuen. Mitä enemmän harjoittelet siirtotaitojasi, sitä nopeammin niistä tulee, mikä lisää mahdollisuudet estää pientä vahinkoa kehittymästä täydelliseksi katastrofiksi!

Harjoittele kunnolla suunnistusta varten

Relocation training

Harjoittelu on avain menestykseen, kun aloitat suunnistamisen ja mitä enemmän aikaa omistat harjoittelulle, sitä suuremmat mahdollisuudet menestyäsi ovat. Kiinnitä erityistä huomiota navigointitaitoihisi, sillä ne määräävät lopulta menestyksesi tai epäonnistumisesi.

Suunnittele suunnistuskilpailusi

Kaikissa suunnistustapahtumissa jokaiselle kilpailijalle annetaan aikaa suunnitella kilpailu sen jälkeen, kun kaikki tarkistuspisteen yksityiskohdat on annettu. Suuri virhe, jonka monet aloittelevat kilpailijat tekevät, on kiirehtiä kilpailuun, mutta kannattaa käyttää vähän ylimääräistä aikaa tässä tärkeässä suunnitteluvaiheessa, koska se tekee kilpailusta sujuvamman sinulle. Kuuntele huolellisesti kilpailua edeltävät tiedotukset, jotta et menetä tärkeitä tietoja kilpailusäännöistä, rajojen ulkopuolella olevista alueista (yksityinen maa tai viljelysmaa), vesihuoltoasemista ja tarkistuspisteiden sijainneista ja suunnittele sitten kilpailusi sen mukaan.

Ravinto suunnistajille

Aivan syöminen on yhtä tärkeää kuin tapahtuman harjoittelu. Syö ennen kilpailua proteiinien, hiilihydraattien ja vitamiinien oikea tasapaino vähärasvaisessa ruokavaliossa. Suunnistustapahtumien aikana energiatehokkaat baarit ja geelit ovat ihanteellisia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *